Hoe werkt een hogedrukreiniger – 3 tips

Table of contents

Het is weer voorjaar en dat merken we aan alles. De zon begint weer te schijnen, de vogeltjes fluiten en de bloemen beginnen te bloeien. Tijd voor de lenteschoonmaak dus! Vergeet daarbij niet de tuin. Vraagt u zich af hoe u de terrastegels of vlonder, die groen zijn geworden, het beste schoon kunt maken? Dan hebben wij de oplossing voor u: een hogedrukreiniger. Maar, hoe werkt een hogedrukreiniger? U leest het in deze blog, inclusief 3 handige tips voor het gebruik van een hogedrukreiniger.

 

Wat is een hogedrukreiniger?

Allereerst is het handig om te weten wat een hogedrukreiniger precies is. Een hogedrukreiniger is bedoeld om hardnekkig vuil van verschillende oppervlaktes te verwijderen. De hogedrukreiniger bestaat uit een pomp die wordt aangedreven door een elektrische of benzinemotor. Hierdoor kan er met hoge druk water doorheen gejaagd worden dat naar buiten komt via een spuitpistool. Op dit spuitpistool kunnen vervolgens verschillende opzetstukken geplaatst worden, die de sterkte van de straal bepalen. Welk opzetstuk u nodig heeft hangt af van het oppervlak wat schoongemaakt moet worden. Zo heeft u bijvoorbeeld voor het schoonmaken van een vlonder een ander opzetstuk nodig dan voor het schoonmaken van een auto.

 

Hoe werkt een hogedrukreiniger?

Nu vraagt u zich af, hoe werkt een hogedrukreiniger dan precies? Er bestaan verschillende soorten hogedrukreinigers, maar de volgorde van het klaarmaken voor gebruik is het allerbelangrijkste. Steek nog niet de stekker van de hogedrukreiniger in het stopcontact. Dit doet u als laatste. Voordat u begint, is het van belang dat u de aanvoerslang goed aansluit op de waterleiding. Daarna kiest u het juiste opzetstuk, afhankelijk van het oppervlak dat u wilt gaan schoonmaken. Bevestig dit aan het spuitpistool en draai vervolgens de kraan van de waterleiding open. Steek nu de stekker in het stopcontact van de hogedrukreiniger en stel de gewenste druk (bar) in.

 

Hoeveel bar voor uw hogedrukreiniger?

Zoals aangegeven is elk oppervlak anders bij het schoonmaken met een hogedrukreiniger. Dit geldt niet alleen voor het type opzetstuk dat u nodig heeft, maar ook hoeveel druk, dus hoeveel bar, uw hogedrukreiniger nodig heeft. Hoe lager de druk, hoe veiliger voor het oppervlak, maar met te weinig bar zal het oppervlak niet helemaal schoon worden. Andersom betekent een te hoge druk dat het oppervlak kan beschadigen. Hier vindt u een overzicht van verschillende oppervlaktes en hoeveel bar het beste is voor het schoonmaken:

 

Oppervlak

Hoeveel bar

Tuinmeubilair, (motor)fietsen

<100

Dakgoot, auto

100-125

Caravan, camper, vlonder, terras, houten schutting

125-150

Riolering, zwembad, metselwerk, leidingen

150-175

Professionele schoonmaakklussen

>175

 

3 tips voor het gebruik van een hogedrukreiniger

Tot slot geven we u graag nog 3 handige tips voor het gebruik van een hogedrukreiniger. Nu de vraag ‘hoe werkt een hogedrukreiniger’ beantwoord is, is het namelijk goed om te weten hoe u de hogedrukreiniger op een zo veilig mogelijke manier kunt gebruiken.

 

1. Hou voldoende afstand

In de regel is het houden van 20 tot 30 centimeter afstand voldoende, maar let alsnog op met kwetsbare producten. Richt de hogedrukreiniger nooit op personen of dieren. Het is slim om bij hardnekkig vuil op een grotere afstand te beginnen en pas dichterbij te gaan als u merkt dat het vuil er niet helemaal af gaat. Ga hierbij alsnog nooit te dichtbij, want dan bestaat de kans dat u niet alleen het vuil maar ook de ondergrond beschadigt.

 

2. Draag beschermingsmiddelen

Het lijkt misschien overbodig, maar toch is het veiliger om beschermingsmiddelen te dragen als u met een hogedrukreiniger aan de slag gaat. Het blijft immers een krachtige, elektrische machine en er komt met hoge druk water uit. Dat betekent dat er soms vuil, zoals steentjes of zandkorrels, rondvliegt. Dit kunt u vervolgens in uw ogen krijgen. Draag daarom uit voorzorg altijd een veiligheidsbril. Let ook op de kleding die u draagt, het opspattende vuil kan uw kleding namelijk vies maken.

 

3. Zorg dat het oppervlak vrij is van ander vuil

Voordat u met de hogedrukreiniger aan de slag gaat is het handig om het oppervlak vrij te maken van ander vuil zoals bladeren of zand. Veeg bijvoorbeeld van tevoren even met een bezem over het terras. En als u bijvoorbeeld uw auto gaat schoonmaken met een hogedrukreiniger, is het slim om de auto alvast voor te spoelen met water. De zandkorrels die er eventueel op zitten zijn dan al weg en kunnen zo de lak niet beschadigen bij het reinigen met de hogedrukreiniger.

 

Veel plezier met de (lente)schoonmaak!

Leave a comment